Свако дијете срећног лица, чува једна породица


Ове године поводом Недјеље дјетета Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске у сарадњи са РПЗ-ом Недјељу дјетета обиљежава једним наградним литерарним конкурсом „Свако дијете срећног лица, чува једна породица“. Комисија из РПЗ-а ће одабрати радове, а награде ће бити уручене ученицима на централној манифестацији.

И? И то је све!

У Републици Србији недјеља дјетета у 2014. години обиљежена је под слоганом „Свако дете срећног лица, чува једна породица“ с циљем оснаживања породице. Све активности током Недјеље дјетета биле су усмјерене остваривању права да свако дијете расте у породичном окружењу.

Decija-nedelja-02

Активности под слоганом „Свако дете срећног лица, чува једна породица“ биле су усмјерене ка подстицању климе за остваривање права сваког дјетета да одраста у породици (биолошкој, хранитељској, усвојитељској),…, о томе да се учини више да дјеца не живе у институцијама социјалног збрињавања.

Поводом Дјечије недјеље организоване су многобројне активности у вртићима, школама, општинама, библиотекама, центрима за културу, невладиним организацијама, ђачким парламентима,…и то кроз радионице, ликовне и литерарне конкурсе на свим нивоима. Организоване су изложбе, приредбе, радионице и свечаности у свим школама, вртићима, домовима културе, библиотекама, општинама па и у самој Скупштини Републике Србије. Све је то било одлично медијски покривено, а на интернету можете да пронађете на десетине страна које говоре о томе.

Поводом Недјеље дјетета под слоганом „Свако дете срећног лица, чува једна породица“ у смислу оснаживања породице и јачања свијести за право да свако дијете има право на породицу, да не живи у центру социјалног збрињавања имала је хуман смисао, била је пажљиво осмишљена и реализована на свим нивоима. Стотине дјеце је учествовало у различитим конкурсима, објављено је на хиљаде дјечијих радова и подијељено на стотине пригодних награда у облику диплома и књига.

Вратимо се ми сада у Републику Српску. Умјесто да се Недјеља дјетета организује макар приближно како је то урађено у Републици Србији ми смо само преписали слоган као тему за литерарни рад. Дванаест литерарних радова биће награђено укупним износом од 2400,00 КМ. Одлично! Немам ништа против. Али…и још једном једно велико АЛИ: Колико дјеце првог разреда зна да пише? Колико дјеце чак и нашег другог разреда зна добро да пише? Ко ће код ученика старијих разреда да утврди да случајно (зна и то да се деси) неки рад није плагијат? Како рекох на интернету је на хиљаде радова о тој теми! Мислите да ће то урадити савјетници из РПЗ-а? Па све и да хоће то не би били у стању да ураде ни за годину дана. Ја се те одговорности не бих прихватио. Шта ако се на крају испостави да је награђен „туђи“ рад? Зар нико није могао да смисли неку другу пригодну тему? Зар нико није могао да направи пристојан програм поводом Недјеље дјетета који ће бити осмишљен низом активности, а не само једним конкурсом преписане теме и једном централном манифестацијом која ће бити организована за само неколико дјеце и много оних других који нису дјеца? Шта о овој теми да пишу дјеца која станују у домовима? Зашто само литерарни радови? Зашто…??????

Зато што …

Е баш зато!

One comment on “Свако дијете срећног лица, чува једна породица

  1. Колико смо отупили на овакве ствари, говори и чињеница да више нико ништа и не коментарише. Већина овим није изненађена. Свака Вам част што се супростављате, а нас треба све да буде срамота јер ћутимо и дозвољавамо да нас праве блесавим. Савјетници када дођу, само знају да нам траже грешке, а својих нису ни свјесни. Мука ми је кад сам читала њихове извјештаје и припреме. Ни најслабији студенти нису толико неписмени, а наравно ни спремни да фалсификују и краду туђе идеје. Ова ваша „борба“, треба да буде „борба“ свих нас. Поздрав

    Свиђа ми се

Овдје ми нешто напиши

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s