Један археолошки извјештај


Читајући извјештај са групног савјетодавно-инструктивног рада једног нашег инспектора-просвјетног савјетника за разредну наставу, нисам се уопште изненадио када сам наишао на многобројне граматичке, правописне па и материјалне грешке. Али прије него што било шта кажем, навешћу неке од грешака у писању  уваженог инспектора-просвјетног савјетника за разредну наставу кога ћу овдје назвати „Савјетник А“.
„Савјетник А“ у свом извјештају, на нешто више од двије стране, има 12 (дванаест) што оваквих, што онаквих грешчица и то:
1. „(18.-31.)“: стављање два знака иза редног броја. Види Правопис Матице Српске из 2011. године. То је онај исти правопис по коме сте нам одредили како треба да изгледају писана слова, а ми и ове године имамо уџбенике са „старомодним“ словима.
2. „…за 15 група наставнике„: грешка у падежу.
3. „наставниука“: треба наставника. Шта је са овим „наставниуцима“?
4. „Групни савјетодавно-инструктивни рад је одржан са на шест локалитета.„: …са или на шест ЛОКАЛИТЕТА!!! Па имајући у виду стање у којем се налазимо, можда ово и није грешка. Могуће је да има и археолошки контекст.
5. „Домаћини су биле основне школе „Доситеј Обрадовић“ …“ и још њих пет: осим што нема двотачке у набрајању, недостаје и оно ЈУ, шта год то значило!
6. „Георги Стојков“: вјероватно мисле на ЈУ ОШ „Георги Стојков Раковски“ или је школа у међувремену промијенила име?
7.Размјена мишљења, давање приједлоге и сугестије за рад.“ : приједлоге и сугестије или можда приједлога и сугестија или само једне сугестије? Ма ко би то знао!?
8. „Тема „Педагошко-психолошки приступ ученику са појачаном агресијима“‘. Са чиме? Појачаним агресијама или појачаном агресијом?
9. „обли
ци“: преношење дјела ријечи у нови ред без употребе цртице. Заправо, у питању је неки стари документ који је форматиран по принципу „Буди Бог с нама“, па наш „Савјетник А“ никако није могао да стави ту цртицу. Иначе откуцати документ на нешто више од двије стране је огроман посао. Зато користимо оне старе формуларе које само мало модернизујемо.
10. „…тежаки програмски садржаји…орежана сарадња са…„: хм! „Тежаки“ је ово било за читање, а „орежана“ је сарадња са сваким ко свој посао схвата неодговорно и неозбиљно.
11. „Групни савјетодавно-инструктивни рад са наставницима основних школа приједорске и бањалучке регије реализован је у периоду од 18. до 31. августа 2115. године. Савјетовање је реализовано са 15 група (четири на регији Приједор и 11 на регији Бањалука) наставника на шест локалитета.“: надам се да ће нам ова 2115. година бити успјешнија од претходне, макар када је модернизација у питању!
12. Наставницима је такође указано на потребу континуираног стручног усавршавања и сарадње са Републичким педагошким заводом.: не, овдје нема грешака. Само мала констатација: У циљу сарадње и добрих односа бесплатно сам вам указао на поједине грешке у Вашем извјештају те се искрено надам да ће исте бити што прије исправљење. Осим тога, обратите пажњу код употребе или боље рећи не употребе знакова интерпункције у набрајању. Мало се позабавите и са стилом!
Све у свему, Довољан (2)

5 comments on “Један археолошки извјештај

 1. „Запажена је велика заинтересованост наставника који су активно учествовали у раду(искуства из праксе, приједлози, сугестије, мишљења, питања).“
  Драго ми је што савјетници мисле да је нама било занимљиво……

  Liked by 1 person

 2. Покушавам да пронађем један текст из НПП-а и наравно прво погледам код Вас на блогу 🙂 али ми за око западе овај чланак. Свака Вама част колега Жарко и пуно поздрава.

  Свиђа ми се

 3. Шта да кажемо о нашим савјетницима, када тема овогодишње манифестације „Дјечија недјеља“ је „Свако дијете срећна лица чува једна породица“… Тема је занимљива, али је прошле године иста била у Србији, нису могли сами нешто смислити него копирају. Додуше тамо је било „Свако дете срећна лица чува једна породица“.

  Свиђа ми се

Овдје ми нешто напиши

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s