Бројевна полуправа и бројевна права


У нашем 2., 3. и 4. разреду модернизовани НПП (као и онај немодернизовани) тражи да природне бројеве заједно са нулом представљамо на бројевној правој иако их у стварности ми представљамо на бројевној полуправој. Ако већ представљате бројеве на бројевној правој које онда бројеве представљате на оном дијелу те исте праве гдје се налазе негативни цијели бројеви?

бројевна права

Слика 1: Бројевна права

Оног момента када на праву ставите произвољну „почетну“ тачку О ви сте од ње направили двије полуправе и тада за приказивање скупа природних бројева користите само пола праве. Када на ту полуправу „позитивног смјера“ распоредите природне бројеве (помоћу јединичне дужи) ви заправо имате бројевну полуправу, а никако бројевну праву.

Зашто онда и у нашим програмима, а и у уџбеницима пише да бројеве (Свакако се не мисли на све цијеле бројеве!) представљамо на „бројевној правој“ када то нико не ради?

бројевна полуправа

Слика 2: Бројевна полуправа

С друге стране у петом разреду се не помиње бројевна права, него исправно бројевна полуправа, што је и логично јер скуп природних бројева N има свој почетак, као и скуп Nо. То значи да је исправније и коректније рећи и написати да природне бројеве у разредној настави представљамо на бројевној полуправој, а не на бројевној правој. Свакако да можемо да кренемо од праве, то није спорно. Спорна је бројевна права, а не сама права! Ми можемо да кренемо од праве, али на крају, ипак, природне бројеве представљамо на полуправој, јер скуп природних бројева са и без нуле има свој ПОЧЕТАК, али нема крај, исто као и полуправа. Ако сте ме разумјели!

бројевна полуправа на правој

Слика 3: Бројевна полуправа на правој. Нацртана је права и на њој су представљени бројеви почев од тачке О или нуле. Овдје имамо примјер бројевне полуправе на правој.

У сваком случају извориште оваквих материјалних грешака лежи у наставним програмима, што се одражава и на уџбенике, а самим тим и на наш рад! Ако сте ме разумјели!

Можда и нисам у праву јер када помислим колико је стручњака радило на овој и оваквој модернизацији и ја се веома често запитам шта је исправно, а шта није! Ако гријешим ту сам да ме разувјерите.

Овдје ми нешто напиши

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s