Преглед часа – вјежба писања првих писаних слова а и м


Овако пишем кад ми се не пише.

1. Уводне активности: Слова у врећи:

DSC_0499

У врећи се налазе писана слова од картона или хамер папира. Дијете ставља руку у врећу, узима слово са задатком да препозна које се слово налази у његовој руци. Када дијете каже које је слово узело, извлачи слово из вреће и свима нам показује.

DSC_0491

2. Правилно и повезано писање слова а и м:

Понављамо правилно писање писаних слова а, м које пишемо у једном потезу. Помоћу модела сликовито објашњавамо и показујемо правилно повезивање групе писаних слова ам и ма. Модели нам помажу да лакше научимо писати слова са свим елементима, посебно квржице у писаном слову м.

DSC_0493 DSC_0495 DSC_0497

Пишемо групе слова повезано и у једном потезу: ам, ма, мама. Ријеч мама треба да напишу у једном потезу без подизања оловке, односно без прекидања. И то је сасвим могуће само ако их научимо да је писано слово с, које смо увјежбали приликом повезаног писања фризова.

3. Учимо мало писано слово и:

За даљи рад нам је потребно да научимо мало писано слово и. Показујем начин писања малог писаног слова и, а затим дјеца неколико пута пишу слово у свеску. Након тога показујемо и увјежбавамо превилно и повезано писање ријечи, нпр: Миа, има, имам…све у једном потезу без подизања оловке са папира.

4. Правилно повезивање слова у ријечима. Рад на припремљеном наставном листићу:

DSC_0501

5. Повезане вјежбе читања и писања реченица. Ако желимо да дијете пише повезано, онда је потребно да то што пишемо, одн. преписујемо морамо добро да научимо читати. У супротном дјеца преписују слово по слово, а тада нема правилног повезаног писања. Од „разбацаних“ ријечи и слика на табли састављамо реченице које након читања преписујемо писаним словима.

DSC_0503 DSC_0504

6. Укрштеница: вјежба читања и писања:

DSC_0500

7. Завршне активности. Осврт на час и домаћи задатак:

DSC_0502

Овдје ми нешто напиши

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s