Боља школа него ђаци


„ШКОЛОВАЊЕ ШКОЛЕ“ Душко Радовић из часописа „Учитељ“

Мање-више, данас-сутра, како-тако сва деца заврше школу, бар ону обавезну.

Тако је то.

Почне се патетично, са великим, неодмереним амбицијама школе, са максималним захтевима, уз много непотребних неспоразума и драма, а заврши се компромисима.

Пред масом и силом деце и њихових реалних могућности, пуцају папирни зидови начела и фраза, па не буде онако како је школа хтела већ како деца могу.

Било би лепше да су деца друкчија.

Међутим, кад су већ она тако тврдокорна реалност, кад на тако очигледан начин доказују да нису достојна школе какву смо ми за њих и њихово добро изумислили, можда би се, ипак, требало вратити на почетак и, у већем складу са децом и животом, осмислити нешто реалнију, природнију и лакшу школу, која ће још на почетку тражити само онолико на колико садашња школа пристаје тек на крају.

Шта ће нам патетика и отменост садашње школе, која је толико боља од својих ђака? Боље је рјешење: нешто скромнија школа са себи равним ђацима.

Није то лепо рећи школи, али није ни ружно, ако може бити корисно: децу треба боље познавати и више поштовати њихове могућности. А ми смо прво измислили школу па смо тек онда утврдили да немамо довољан број одговарајуће Деце.

Треба бити зрео, паметан и храбар и прихватити неуспехе деце као разлог да се још једном и још много пута размишља о могућим недостацима и грешкама постојеће школе. Школа која се много чуди знању и понашању својих ђака, коју нервира то што су деца деца, не може бити добра школа. Када дође до већих неспоразума између школе и ђака, школа би се радо вајкала како није заслужила такве ђаке. А то је апсурд. Једино ђаци имају права да жале што имају такву школу.

Advertisements

Овдје ми нешто напиши

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s