Галерија

Примјери наставних листића за први разредkomunikologija 022 komunikologija 056 komunikologija 057 komunikologija 063 komunikologija 066 komunikologija 068 komunikologija 069 komunikologija 071 komunikologija 072 komunikologija 112 komunikologija 119 komunikologija 133 komunikologija 135 komunikologija 136 komunikologija 159 komunikologija 164 komunikologija 166 komunikologija 167 komunikologija 168 komunikologija 184 komunikologija 185 komunikologija 189 komunikologija 190 komunikologija 191 komunikologija 192 komunikologija 193 komunikologija 194 komunikologija 195 komunikologija 196 komunikologija 197 komunikologija 198 komunikologija 199 komunikologija 200 komunikologija 201 komunikologija 202 komunikologija 203 komunikologija 204 komunikologija 205 komunikologija 206 komunikologija 207 komunikologija 208 komunikologija 212 komunikologija 213 komunikologija 214 komunikologija 215

Инсекти: Ево неколико наставних листића које сам припремао за реализацију садржаја о инсектима. Поред мноштва текстова о инсектима, материјала који се могу пронаћи у доступној литератури имао сам потребу да направим неколико наставних листића којима бих ове садржаје дјеци учинио приступачнијим и занимљивијим.

Неке нове пјесмице

Мало сјецкања и лијепљења, а затим слиједи разговор о инсектима. Ове радионице сјецкања, састављања и лијепљења дјеца обожавају

Лептирићи! Учитељице посебно воле лептириће!

Развојни циклус лептира купусара кроз причу и слику.

ДОМАЋЕ ЖИВОТИЊЕ

О домаћим животињама дјеца радо разговарају, али сам разговор им након неког времена постаје досадан. Активности попут бојења домаћих животиња или формирања скупова по неким обиљежјима брзо завршимо. Како им све ове активности учинити занимљивијим и како помоћу једног листића обрадаити што више садржаја, а да им то буде занимљиво и динамично.

Овај листић сам припремио негдје пред крај првог разреда, када су имали довољно искуства у раду са сличним наставним листићима и довољно прецизности да исијецају геометријске облике правилно.

На једном листу (у квадратну мрежу) нацртао сам сеоско двориште са мноштвом детаља. Цртеж сам исјекао на неколико квадрата и затим све залијепио на један лист без некаквог посебног редослиједа. Добио сам овакав наставни листић који сам копирао за сву дјецу.

Дјеца су исијецала квадрате и на празну мрежу слагала квадрате тако да добију прави цртеж. Ова активност траје мало дуже, али је зато њихова мисаона активност током рада стално ангажована.  Битно је да им је ово јако занимљиво и да су апсолутно ангажовани у раду.

Када заврше са слагањем цртежа све то залијепимо. Сада имамо цртеж који су сами „открили“.

На основу овог цртежа смишљамо своје приче о којима разговарамо. Заправо све вријеме рада они су разговарали о томе шта су открили. Ево овдје треба да буде коњ. Никако не могу да пронађем гдје му је реп. Пса си залијепио изнад крова стаје. Погледај он има коску испред себе! (…). Све вријеме рада дјеца разговарају само о цртежу и само су њиме окупирана. Остало их уопште не интересује.

На крају рада можемо им дати да то све и обоје или да напишу називе домаћих животиња и објеката који су приказани на цртежу или да састављају реченице или, чак да напишу неки састав о цртежу. Све према способностима.

ОВЦА

Слика, ријеч или реченица

Једнаоставан наставни листић у коме дјеца исијецају дате сличице и лијепе на означена мјеста. Наставни листић у коме дјеца исијецају и боје сличице (развој графомоторике), а затим сличице лијепе на тачно одређено мјесто (читање). Ако неко заврши прије времена он моће да пише и неке реченице о овим домаћим животињама.

Мало разговора о овци

Ево наставног листића који је дјеци јако занимљив. Овакве наставне листиће користио сам већ на самом почетку првог разреда. Једноставан је и занимљив. Исијецају геометријске облике, састављају слику, боје, а затим о слици разговарамо и заједнички пишемо ријечи. Они који знају више пишу реченице.

Да не објашњавам даље. Погледајте галерију!

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements

13 comments on “Примјери наставних листића за први разред

 1. ZDRAVO ŽARKO!
  IZVINI ŠTO TI SE OVAKO OBRAĆAM ,ALI VIDIM DA TE NEMA NA FECEBOOKU.
  JA SAM MIRJANA IVIĆ IZ BISTRICE. RADIM U PODRUČNOJ ŠKOLI .PREDAVAĆU NAJVJEROVATNIJE U KOMBINOVANOM RAZREDU (PRVOM I TREĆEM). PA BI TE ZAMOLILA DA LI BI MI POSLAO MA E MAIL SVE O TIM RAZREDIMA (GODIŠNJE,MJESEČNE I PRIPREME), AKO IMAŠ I KOMBINACIJU PRIPREMA OVA DVA RAZREDA,JOŠ BOLJE . ALI ,MOŽE I PO INTEGRISANOJ NASTAVI… UNAPRIJED ZAHVALNA … OPROSTI!!
  nikolaurevi@gmail.com -MOJ EMAIL

  Свиђа ми се

 2. Повратни пинг: Примјери наставних листића за први разред | Учионица добре воље

 3. Volim logicka razmisljanja od malih nogu.Grubo receno,naterati dete da samo dodje do resenja,a ne plasirati mu vec.I ja sam profesor razredne nastave,i videvsi ovo, je jako zanimljivo i kreativno.Sama primenjujem u radu sa decom,a i u vezbama sa mojim sinom koji ce sada drugi razred.Veliki pozzzz

  Свиђа ми се

Овдје ми нешто напиши

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s