О

  1. Олујић, Гроздана „Седефна ружа и друге бајке“
  2. Oбрадовић, Доситеј. „Басне“, „Свјетлост“ сарајево, 1982. НБС Илустровао Жељко Марјанови. У збирци се налазе басне: „Лав и медвед“, „Лав и миш“, „Лавица и лисица“, „Курјак и лав“,“Курјак и коза“,“Курјак и јагње“, „Лисице“, „Лисица и гавран“, „Лисица и грожђе“, „Касапски пас и курјак“, „Коњ и магаре“, „Јелен и виноград“, „Две жабе“, „Пас и његова сенка“, „Два миша“, „Чавка и остале птице“, „Славуј, кукавица и магарац“, „Паун и чавка“, „Дивљи вепар и лисица“, „Жаба и јунац“, „Цврчак и мрави“, „Зечеви и жабе“, „Човек и два пса“, „Два путника и секира“, „Кртица и њена мати“, „Стара лисица и курјак“, „Петао и драги камен“, „Корњача и орао“, „Лисица, петао, кокош и пас“, „Јастреб и кукавица“, „Старац, јаре и три пандура“, „Цврчак и славуј“, „Лав и магарац“, „Славуј и орао“, „Гавран и славуј“, „Лав и лисица“.
  3. Обрадовић Доситеј – Дигитална збирка књига Доситеја Обрадовића – НБС. Збирка садржи 15 дигиталних копија оригиналних издања Доситеја Обрадовића (1742–1811) из фонда Старе и ретке књиге НБС. Доситеј је био најистакнутији представник духа просветитељства и европских идеја у Србији с краја 18. и почетка 19. века, као и један од првих који се залагао за употребу народног језика. Најзначајнија Доситејева дела, која су саставни део ове колекције су Живот и прикљученија, Совјети здравог разума и Басне – посвећене српског јуности.
  4. Орфелин Захарије – Дигитална збирка дјела Захарија Орфелина – НБС. Збирка садржи 12 дигиталних копија оригиналних издања Захаријe Орфелина (1726–1785) из фонда Старе и ретке књиге НБС. Збирка је разноврсна, с обзиром да је Орфелин био један од најпросвећенијих и најсвестранијих Срба у 18. веку. По значају се издваја песма Плач Сербији, те његово најважније дело Живот Петра Великог иСлавено-сербски магазин из 1768. године – први часопис код Јужних Словена.
  5. Објаве и прогласи српских краљевских династија – Плакати и документациони материјал – НБС. Збирка садржи 111 дигиталнe копијe објава, прогласа, наредби и обавештења краљевских династијa Карађорђевићa, Обреновићa и Петровићa. Ова документарна грађа значајне историјске и културне вредности датира из времена Краљевине Србије, Краљевине СХС и Краљевине Југославије.

Овдје ми нешто напиши

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s