С

  1. Стојиљковић, Влада: „Пегава и дебели“, Дневник, Нови Сад, 1982. Дебели, рече Пегава, досадно ми је у животу и раду. Испричај ми неку причу. Роман за дјецу.
  2. Стефановић, Мирјана „Енца са креденца“, Збирка пјесама за дјецу, „Ћирпанов“ Нови Сад, 1978.
  3. Станишић, Слободан „Чекам те“, „Дневник“, Нови Сад, 1985. Збирка пјесама за дјецу: ЈЕСУ ЛИ ОДРАСЛА ДЕЦА УМЕТНИЧКО ДЕЛО?:  „Драмски прваци моје породице“, „Стање редовно“, „Вечерњи разговор“, „Кад не иде“, „Јесу ли одрасла деца уметничко дело?“, „Варијације“. СУНЧЕВЕ ПЕГЕ: „Шта ће бити“, „Као антена“, „Чудан рефлекс“, „Сунчеве пеге“, „Хорске вежбе“, „Хајде са мном“. ВОЛЕО САМ ШКОЛУ И У ШКОЛИ: „Осам љубави“, „Љубавни оркестар“, „Волео сам школу и у школи“, Сања у раздања“, „Жути плот са плавим панталонама“, „Ништа необично“, „Свет се зове Јелена“, „Дугонога Соња“. ТВОЈА ЈЕ ЉУБАВ КАО КАСЕТА: „Кад те сретнем“, „Твоја је љубав као касета“, „Нисам паметан“, „Молим те немој да ме гледаш“, „Плус минус бесконачно“, „Чекам“, „Порука девојци Х*“. КАД СЕ КАЖЕ: ВОЛИМ ТЕ: „Прича сићушног цртежа који је личио на мене“, „Како се каже ја те волим“, „Кад боље размислим – шта је то љубав“, „Тако изгледа“, „Пчела пољупца“. ВРЕМЕНСКА МАШИНА: „Лутања“, „Пенушање“, „Дани се глуме осмесима“, „Излози“, „Временска машина“.
  4. СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ, Вук: Дигитална збирка књига Вука Стефановића КараџићаЗбирка садржи 30 дигиталних копија оригиналних издања Вука Стефановића Караџића (1787–1864) из фонда Старе и ретке књиге НБС. Већи део збирке се тиче српског језика и правописа, чији је Вук био реформатор. Чувена издања су Писменица сербскога језика (1814), Српски рјечник (1818), те Српски рјечник (друго издање 1852), као и Вуков превод Новог завјета (1847). Значајан део колекције су и дела која се тичу сакупљања народних песама и осталих народних умотворина.
  5. Стојаковић, Атанасије – Дигитална збирка књига Атанасија Стојаковића – НБС. Збирка садржи 10 дигиталних копија оригиналних издања Атанасија Стојковића (1773–1832) из фонда Старе и ретке књиге НБС. Стојковић је био Доситејев ученик, настављач умереног поучног просвећивања. Био је човек од науке (чувена је његова Физика), као и књижевник, творац првог оригиналног романа у духу сентиментализма -Аристид и Наталија.
  6. Српска књижевност у 100 књига: Дигитална Народна библиотека Србије
  7. Студенички типик. Дигитална копија комплетног рукописа Студеничког типика који је свети Сава написао 1208. г, по доласку у Србију на молбу брата Стефана. Свети Сава постаје старешина манастира где активно ради на организацији монашког живота у Студеници. Овај црквени устав, тј. правилник о богослужењима и животу монаха у манастирима, Сава пише по узору на Хиландарски типик. Значај Студеничког типика је највише у томе што ће постати главна основа за устав Српске православне цркве. Дигитална копија Студеничког типика добијена је љубазношћу директора Националног музеја у Прагу, господина Михала Лукеша. Оригинал се чува у том музеју под сигнатуром IX H 8 – Š10. Дигитална копија добијена је за потребе израде фототипског издања, које ће НБС објавити у сарадњи са Манастиром Студеницом. Пет примерака фототипског издања биће послато у Национални Музеј у Прагу као узвратни поклон.
  8. Старе хартије од вредности – Плакати и документациони материјал – НБС. Збирка садржи 375 дигиталнe копијe старих хартија од вредности – акција, обвезница и деоница, од осамдесетих година 19. века до деведесетих година 20. века. Због добрих ликовних и графичких решења, ове хартије од вредности поред информативног значаја имају и уметничку вредност.

Овдје ми нешто напиши